Riippuliito

Riippuliidin on alumiiniputkilla muotoonsa tuettu purjesiipinen lentolaite, jonka omapaino on 20- 35 kg. Riippuliitimen siipien kärkiväli on noin kymmenen metriä ja siiven aerodynaaminen profiili on yleensä jäykistetty lattojen avulla. Materiaalina käytetään samoja kangastyyppejä kuin purjeveneiden purjeissa. Myös hiilikuitua käytetään joidenkin liitimen osien valmistamiseen.

Lentäjä riippuu riippuliitimessä valjaiden avulla ja ohjaa liidintä siirtämällä painopistettään. Riippuliitovälineet ja -koulutus ovat kehittyneet vuosikymmenien aikana todella huimasti. Nykyään riippuliitimet ovat turvallisia, kestäviä ja kansainvälisesti sertifioituja. Myös liidinten lento-ominaisuudet ovat parantuneet huikeasti. Lisäksi onnettomuuksien varalta valjaissa on aina nykyään mukana pelastusvarjo pakollisena varusteena.

Lähtö ja laskeutuminen tapahtuvat käytännössä aina vastatuuleen. Suomen olosuhteissa liitimet yleensä hinataan ilmaan mönkijällä, moottorikelkalla tai autolla. Korkealta paikalta startti voidaan tehdä juosten. Taitava riippuliitäjä voi pysytellä ilmassa jopa useita tunteja hyödyntäen nousevia ilmavirtauksia. Riippuliidon suoran matkan maailmanennätys on 764 km.